- Απόστολοι
- I
Στη χριστιανική εκκλησία είναι οι δώδεκα μαθητές του Ιησού Xpιστού, τους οποίους διάλεξε προσωπικά ο ίδιος και στους οποίους έδωσε το τιμητικό όνομα του Αποστόλου (Λουκ. στ’ 12-31). Αρχικά Α. ονομάζονταν οι δώδεκα μαθητές του Κυρίου, ο αριθμός των οποίων αντιστοιχούσε στα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ που θεωρούνταν αρχηγοί των δώδεκα φυλών του Ισραήλ. Όπως αυτοί ήταν αρχηγοί όλου του ιουδαϊσμού, έτσι και οι δώδεκα Α. έγιναν οι πνευματικοί αρχηγοί όλου του κόσμου, οι δώδεκα θεμέλιοι λίθοι της εκκλησίας του Χριστού (Αποκ. κα’ 14). Ανάμεσα στους δώδεκα Α. ήταν και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης που πρόδωσε τον Χριστό. Μετά τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού, οι έντεκα μαθητές εξέλεξαν στη θέση του Ιούδα τον Ματθία. Τα ονόματα των 12 Αποστόλων ήταν: Ανδρέας και Σίμων o Πέτρος (αδέλφια), Ιάκωβος και Ιωάννης (αδέλφια, παιδιά του Ζεβεδαίου), Φίλιππος και Ναθαναήλ (ή Βαρθολομαίος), Θωμάς και Ματθαίος, Ιάκωβος ο του Αλφαίου, Θαδδαίος (ή Αεβαίος), Σίμων ο Καναναίος και Ματθίας. Οι 12 Α. δέχτηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής (50 ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού) το Άγιο Πνεύμα και έγιναν οι θερμοί κήρυκες της πίστης στον Χριστό και οι ζωντανοί μάρτυρες της ζωής του Κυρίου, και επομένως της Βασιλείας του Θεού πάνω στη Γη. Οι Α., με το κήρυγμά τους, κάλεσαν κοντά στον Χριστό όχι μονάχα τους Ισραηλίτες, αλλά και τους εθνικούς, δηλαδή τους ειδωλολάτρες, σε όλο τον κόσμο. Μέσα στον κύκλο των Α. παρουσιάζεται και η μεγάλη προσωπικότητα του Παύλου, που ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί διέδωσε τη χριστιανική πίστη μαζί με τον Βαρνάβα τον Κύπριο και στους ειδωλολάτρες. Εκτός από τον κύκλο των δώδεκα Α. υπήρχε και o ευρύτερος των 70 (Λουκ. ι’ Ι) και των 500 Α. (A’ Koρ. ιε’ 6). Από τον 2ο αι. μ.Χ. η λέξη Α. αφορά αποκλειστικά τους 12 μαθητές του Χριστού. Οι άγιοι Α. κατέχουν περίλαμπρη θέση στην εκκλησία και εορτάζονται στις 30 Ιουνίου. Επειδή ο ίδιος ο Χριστός τους στέλνει ως αντιπροσώπους του στον κόσμο, η ορθόδοξη εκκλησία ονομάζεται αποστολική εκκλησία.
Η απόδοση των Αποστόλων αποτελεί προσφιλές θέμα στη χριστιανική τέχνη, ήδη από την εποχή των κατακόμβων. Στη φωτογραφία, εικονίζονται τρεις Απόστολοι (τμήμα από πολυπρόσωπη σύνθεση) σε εικόνα του 11ου αι. που βρίσκεται στον ναό του Αρχαγγέλου, στο Λευκόνοικο Κύπρου.
II«Μυστικός Δείπνος», έργο του Αντρέα ντελ Καστάνιο. Η σκηνή πλαισιώνεται από μια άψογη αναγγενησιακή προοπτική. Η σπάνια και τόσο πλούσια πολυχρωμία των μαρμάρων του βάθους έχει ως αποτέλεσμα να προβάλλουν πιο ανάγλυφα οι μορφές του Χριστού και των Αποστόλων. Οι φυσιογνωμίες των Αποστόλων, δοσμένες με έντονη εξατομίκευση και δραματική αίσθηση, αποτελούν ένα είδος πινακοθήκης προσωπογραφιών (Μουσείο ντελ Καστάνιο, Φλωρεντία. Φωτ. Igda).
Ονομασία τεσσάρων οικισμών.1. Ορεινός οικισμός (υψόμ. 500 μ., 171 κάτ.) στην πρώην επαρχία Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του βουνού Κατσονήσι. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Σιβρίτου.2. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 30 μ., 105 κάτ.) στην πρώην επαρχία Πατρών του νομού Αχαΐας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μόβρης.3. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 118 μ., 438 κάτ.) του νομού Τρικάλων. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Τρικκαίων.4. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 360 μ., 507 κάτ.) στην πρώην επαρχία Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Καστελλίου.
Dictionary of Greek. 2013.